חייל, הסתבכת בעבירת העדר מן השרות שלא ברשות?
מה זה אומר?
קצת רקע:
עריקות, כשמה בהגה היומיומית, הינה למעשה עבירה של היעדרות מהשירות שלא ברשות לפי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו 1955. המדובר במצב שבו חייל לא מתייצב ביחידתואו במקום אחר שבו היה עליו להיות ע"פ פקודה, מבלי שקיבל אישור מתאים להיעדרותו, או מצב שבו חייל נטש את יחידתו או מקום אחר שבו היה עליו להיות ע"פ פקודה, מבלי שניתן לו אישור מתאים כאמור.
במקרה שבו משך ההיעדרות של החייל הינו ארוך במיוחד, או שהתקיימו נסיבות מחמירות אחרות, יתכן שתיוחס לו עבירה של עריקה, לפי סעיף 92 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו 1955. המדובר בעבירה חמורה ביותר, שמיוחסת לעתים נדירות במערכת הצבאית, אולם, עדיין לא אבד עליה הקלח.
העונש המרבי בגין ביצוע עבירה של היעדרות מהשירות שלא ברשות הינו 3 שנות מאסר, ואילו העונש המרבי בגין עבירה של עריקה הינו 15 שנות מאסר.
מדוע אם כך אומרים עריקות מהיחידה ומה ההבדל בין עריקות ובין נפקדות:
השם עריקות הנפוץ נלקח מהמונח השלישותי עריק יחידה. במשך 21 הימים הראשונים שבהם חייל נעדר מיחידתו הוא נחשב לנפקד מהיחידה ולמעשה הוא עדיין משויך לה. לאחר היום ה-21 שבו החייל נעדר מיחידתו, הוא נגרע מהיחידה ונחשב לעריק יחידה. בשלב הזה, אותו חייל מאבד את הזכויות המגיעות לו מהצבא, והוא עובר לטיפולה של המשטרה הצבאית.
הרשעה בעבירה עריקות במסגרת בית הדין הצבאי תגרור גם רישום פלילי במשטרת ישראל.
שיפוט בעבירה זו גם יכול להיעשות במסגרת הליך שיפוט דין משמעתי ועונשו יכול להגיע ל-35 ימי מחבוש.
לחילופין, לאחר 45 ימי היעדרות הטיפול בעבירה יועבר לידי הפרקליטות הצבאית אשר בסמכותה להורות על הגשת כתב אישום. הרשעה בעבירה זו עלולה לגרור ענישה של עד שלוש שנות מאסר.
השתמטות מהשירות הינו מצב, שבו צעיר שהוטלה עליו החובה להתגייס נמנע מלהתייצב לשירות צבאי, חרף צו הגיוס שקרא לו לשירות. היינו, שאותו צעיר לא מגיע ביום שבו קרא לו צו הגיוס ולכן כלל לא עבר שרשרת חיול או לבש מדים. על פי חוק שירות ביטחון, אותו צעיר נחשב לחייל לצורך העמדה לדין והוא נחשב כמשתמט גיוס. לאחר תקופה מסוימת שבה אותו חייל נמנע מלהתייצב, במידה שייתפס, הוא עשוי להיעצר ולהיות מובא לשיפוט בפני בית דין צבאי.
הסיכונים שבפניהם עומדים חיילים או משתמטים שעוברים עבירה של היעדרות מהשירות שלא ברשות:
בראשית ההליך, החייל צפוי להיעצר ע"י חיל המשטרה הצבאית. בשלב מאוחר יותר, חייל שיורשע בבית דין צבאי בביצוע עבירה של היעדרות מהשירות שלא ברשות, צפוי לעונשים הבאים:
עונש כבד של מאסר בפועל
הורדה לדרגת טוראי
עונש מאסר על תנאי, במידה שיבצע עבירה נוספת של היעדרות מהשירות שלא ברשות.
בנוסף על העונשים האמורים, גוררת עמה ההרשעה בעבירה של היעדרות מהשירות שלא ברשות, רישום פלילי במחשבי משטרת ישראל. לרישום זה השפעה מכרעת על עתידו של החייל, מאחר שרישום כזה יפגע קשות באפשרויות התעסוקה של החייל ומשכך עלול לפגוע באופן קריטי בעתידו.
תפקידו ותרומתו של עורך הדין
לליוויו של עורך הדין בשלבים השונים של ההליך הפלילי, הנוגעים לעבירת העריקות, ישנה משמעות רבה. הטיפול המשפטי האישי והמקצועי שמספק עורך הדין המתאים, עשויים להוביל לשחרור ממעצר, להקלה ניכרת בעונש, להעברת השיפוט כך שיהיה בפני קצין שיפוט בדין משמעתי, ובמקרים מסוימים אף לזיכוי
המידע המוצג לעיל, אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ומספק מידע כללי בלבד. על מנת לקבל יעוץ פרטני יש לפנות לעורך דין מוסמך.
© כל הזכויות שמורות כץ ושות'